16+
19 март
1474 Телефонен номер
bgenelro

Клинический психолог чрез ГЕСИ: всичко, което трябва да знаете

15.12.2021 15:28
1660
0
Автор

Всеки бенефициент може да има достъп до клиничен психолог по свой избор, ако е насочен от личен лекар или специалист, който има сключен договор с ГЕСИ. Как да направите това и какви са условията?

Всеки бенефициент на ГЕСИ има право да се свърже с клиничен психолог, но за това първо трябва да получите направление от вашия терапевт. Можете да изберете психолог от списъка на сайта на ГЕСИ (в категорията Съюзни здравни специалисти) и ако той не ви подхожда, можете да смените специалиста.

Възрастните клиенти имат право на 18 сесии годишно, деца и юноши - 24 сесии. В случай, че психологът и Вашият терапевт смятат, че е необходимо да продължите терапията, броят на сесиите може да бъде увеличен след одобрение на заявката от Здравноосигурителната организация.

Днес в системата ГЕСИ има два вида препращания към клинични психолози: краткосрочни и средносрочни. Краткосрочните препоръки се издават за три сесии и са валидни за шест месеца. Средносрочен - за шест сесии, също в рамките на шест месеца. Броят на посещенията се записва в личния ви акаунт в ГЕСИ; при смяна на специалист предишните посещения не се нулират.

В случай, че бенефициентът на ГЕСИ няма или не предостави валидно направление, плащането се извършва по тарифа, определен от лекаря. Психологът е длъжен да предупреди клиента, че услугата ще се извърши извън системата.

Същото важи и за ситуации, в които клиентът е изчерпал всички налични посещения.

Домашните посещения не са включени в системата ГЕСИ, но в случаите, когато е необходимо домашно посещение (например поради физическото състояние на клиента), лекарят може да съобщи тази информация на Здравноосигурителната организация, която ще обмисли включването на тези посещения в служба на ГЕСИ. Условията за сътрудничество на здравноосигурителната организация и психолозите не посочват, че услугата ГЕСИ трябва да се извършва непременно само през делничните дни, за да могат клиентите по споразумение с психолога да я посещават през почивните дни.

В случай, че бенефициентът на ГЕСИ получи помощта на клиничен психолог по време на стационарно лечение в болница, включена в ГЕСИ , посещенията се извършват в рамките на системата.

Источник: .ant1.com.cy
СТАТИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНА И НА ДРУГ, ЗА ТОВА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА Я СПОДЕЛИТЕ
Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашата страница за бърза, достоверна и актуална информация във  Facebook 

Подобни новини

Кипър 1497 Главен редактор

Минималната заплата в Кипър не стига!

Кипър 758 Главен редактор

Офис на СЗО ще бъде открит в Кипър

Кипър 870 Главен редактор

Минимална заплата в Кипър и ЕС

16+
No Internet Connection