16+
15 май
1474 Телефонен номер
bgenelro

Минимална заплата в Кипър и ЕС

17.09.2022 18:30
946
0
Автор

Министерството на финансите в отговор на критиките на синдикатите заяви, че минималната заплата от 940 евро, която ще бъде въведена в Кипър от 1 януари 2023 г., е сред първите десет най-високи минимални заплати в Европейския съюз.

Защо 940 евро са повече от 1000 евро?

В аргументацията си Министерството на финансите се основава на данни от Евростат, които сравняват минималната работна заплата в различните страни от ЕС по стандарт на покупателната способност. Според изявлението на ведомството минималната работна заплата от 940 евро се превръща в 1036 евро, когато се превръща в стандарт на покупателна способност. Това поставя Кипър сред страните с минимална работна заплата над 1000 евро и го нарежда на девето място в Европейския съюз, съобщиха от Министерството на финансите. „Сравнението в единици покупателна способност е важно, тъй като в страни с относително по-ниски цени и издръжка на живот покупателната способност на заплатите е по-висока и обратното“, обясниха от финансовото министерство.

Колкото по-висока е минималната заплата, толкова по-ниска е покупателната способност

Cyprus Mail Edition анализира размера на разликата между реалните и изчислените минимални заплати в различните страни от ЕС. Например в Полша минималната работна заплата е 642 евро, което се превръща в 1104 евро, когато се превръща в стандарт на покупателна способност. Тоест един служител, който получава минималната заплата в Полша, може да купи толкова стоки, колкото средно за ЕС може да купи за 1104 евро. Разликата между реалната минимална заплата и същия показател по стандарт на покупателна способност е 462 евро. Подобна е ситуацията и в България, където минималната заплата е едва 363 евро на месец, но по стандарт на покупателна способност е 630 евро, тоест с 267 евро повече. За Румъния разликата също е очевидна. Там минималната работна заплата е 516 евро, а минималната работна заплата, превърната в стандарт на покупателна способност, е 934 евро,

В страните, водещи класацията по минимални заплати, ситуацията е точно обратната. В Люксембург минималната работна заплата е 2313 евро, което при преизчисляване дава 1748 евро (тоест минус 565 евро). В Ирландия минималната заплата е 1744 евро, но по стандарт на покупателна способност - 1267 евро, тоест с 508 евро по-малко.

В Кипър разликата между реалната минимална заплата и преизчислената е само 96 евро.

СТАТИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНА И НА ДРУГ, ЗА ТОВА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА Я СПОДЕЛИТЕ
Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашата страница за бърза, достоверна и актуална информация във  Facebook 

Подобни новини

Кипър 1601 Главен редактор

Минималната заплата в Кипър не стига!

Кипър 826 Главен редактор

Офис на СЗО ще бъде открит в Кипър

16+
No Internet Connection