16+
15 май
1474 Телефонен номер
bgenelro

Неплащането на данъци може да бъде престъпление

29.05.2021 12:47
1578
0
Автор

Министерството на финансите се готви да внесе в парламента законопроект, който криминализира укриването на данъци.

Агенцията направи последния си опит през юни 2020 г., когато включи разпоредба, криминализираща тази практика в законопроекта за борба с укриването на данъци. След това депутатите го изключиха от проекта. Но Министерството на финансите няма намерение да се отказва.

Клаузата на законопроекта за криминализиране на укриването на данъци предвиждаше личната наказателна отговорност на управителите на дружества, независимо от наличието или липсата на умисъл. Представители на сектора на професионалните услуги бяха възмутени от това предложение и постигнаха премахването му от новия закон. Те аргументираха позицията си с факта, че тази мярка би повлияла значително на привличането на чуждестранни инвестиции и капитали в Кипър. Министерството на финансите, страхувайки се, че обсъждането и приемането на целия законопроект ще бъде нарушено, отстъпи, но, както се оказа, не се отказа напълно от плановете си, обещавайки да започне дискусия със заинтересованите страни.

Според Филенюз представители на отдела са се срещнали с недоволни представители на компаниите. Новият законопроект ще бъде внесен в парламента през следващите месеци, Министерството на финансите ще го изпълни като една от мерките като част от плана за възстановяване на страната след пандемията. Според законопроекта Службата за вътрешни приходи ще има повече правомощия да преследва укриването на данъци както от компании, така и от лица, които не плащат данъци върху доходите си. Този път правителството е оптимист, тъй като новият законопроект е резултат от преговорите.

За първи път въпросът за криминализиране на укриването на данъци и отговорността за управление възникна през 2012 г., като част от обсъждането на меморандум за финансово и икономическо възстановяване на страната.

СТАТИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНА И НА ДРУГ, ЗА ТОВА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА Я СПОДЕЛИТЕ
Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашата страница за бърза, достоверна и актуална информация във  Facebook 

Подобни новини

Кипър 1602 Главен редактор

Минималната заплата в Кипър не стига!

Кипър 827 Главен редактор

Офис на СЗО ще бъде открит в Кипър

Кипър 947 Главен редактор

Минимална заплата в Кипър и ЕС

16+
No Internet Connection