16+
23 март
1474 Телефонен номер
bgenelro

Няколко високопоставени кипърци са изправени пред съда по делото за „златен паспорт“.

17.09.2022 18:32
360
0
Автор

Политици и адвокати, обвинени в продажба на кипърски паспорти на съмнителни инвеститори, разкрити в спецоперация, която прекрати схемата за гражданство чрез инвестиции, ще бъдат изправени пред съда след месец. Това пише AFP, съобщава UNN .

Наказателният съд в Никозия съобщи, че процесът срещу бившия председател на парламента Деметрис Силурис, бившия депутат Кристакис Джовани, старшия мениджър на неговата фирма за недвижими имоти Антонис Антониу и адвоката Андреас Питаджис ще започне на 26 октомври.

Обвиненията срещу четиримата лица включват заговор за сваляне на републиката, подкупи и корупция.

Те бяха освободени срещу парична гаранция между 50 000 и 30 000 евро всеки.

През август 2020 г. Ал Джазира обвини служители, че са готови да помогнат на фиктивен китайски инвеститор с криминално досие да получи кипърски паспорт за инвестиция.

Председателят на парламента Силурис и депутатът Джовани от опозиционната комунистическа партия АКЕЛ бяха тайно заснети, опитвайки се да улеснят инвеститор-беглец да получи паспорт.

Видеото също така включва известния адвокат Питагис и други, свързани с компанията за развитие на недвижими имоти на Джовани.

Силурис, който заемаше най-високата политическа позиция след президента на Кипър, и Джовани по-късно подадоха оставки, въпреки че и двамата твърдяха, че са невинни, заявявайки, че видеото е било незаконно записано.

Разследването разкри, че правителството е нарушило закона безброй пъти, като е предоставило гражданство на повече от 6700 души между 2007 и 2020 г.

В доклада се посочва, че 53% от 6779 издадени паспорта са незаконно издадени, подхранвани от липса на дължима грижа или недостатъчни проверки на миналото.

Кипърската паспортна схема е донесла повече от 8 милиарда евро по време на своето съществуване.

По тази схема правителството предостави паспорт за инвестиция от 2,5 милиона евро.

Допълнение

Преди това, въпреки предишните критики от Брюксел, правителството защити паспортната схема, но беше принудено да се откаже от нея през ноември 2020 г.

Кипър, член на Европейския съюз, започна да предлага гражданство в замяна на значителни инвестиции още през 2007 г. Схемата беше затегната след икономическата криза през 2013 г.

СТАТИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНА И НА ДРУГ, ЗА ТОВА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА Я СПОДЕЛИТЕ
Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашата страница за бърза, достоверна и актуална информация във  Facebook 

Подобни новини

Кипър 828 Главен редактор

Минималната заплата в Кипър не стига!

Кипър 325 Главен редактор

Офис на СЗО ще бъде открит в Кипър

Кипър 379 Главен редактор

Минимална заплата в Кипър и ЕС

16+
No Internet Connection