16+
30 ноември
1474 Телефонен номер
bgenelro

Кипър: Полът може да се промени от 16-годишна възраст

17.09.2022 18:30
133
0
Автор

Правителството одобри законопроект, който позволява на всеки навършил 16 години законно да промени пола си в официални документи, без да се подлага на операция за смяна на пола.

Одобреният от правителството документ вече е в парламента за официално одобрение.

Определете пола по самовъзприятие

Законопроектът е изготвен през последните три години от комисаря по правосъдието и правосъдието Луиз Занетоу. Преди беше възможно да се промени полова идентичност само в документите за пътуване. Сегашният закон разширява това право и върху други официални документи, като например данъчни идентификационни карти. „Този ​​законопроект се основава на факта, че много държави вече са въвели принципа на самоопределение за полова идентичност. Тоест, човек може да се самоопредели по начина, по който се чувства ”, обясни Луиза Занету пред Politis по-рано. В същото време тя добави, че не е необходимо да се подлага на каквито и да е хирургични операции за промяна на полова идентичност.

Търсенето на смяна на пола нараства

Костас Гавриилидис, съветник на президента на Република Кипър по мултикултурализма и многообразието, подчертава, че днес в Кипър транссексуалните хора съставляват 1% от жителите - около 9000 души. „Искането за промяна на пола в официалните документи е голямо. И расте с опростяването на процедурите“, каза Гавриилидис . Припомняме, че от 2015 г. хомосексуалните двойки в Кипър имат право да сключват акт на гражданско партньорство.

В Кипър липсват специализирани медицински грижи

Cyprus Mail разговаря с представител на обществената организация Accept LGBTI+. В интервю активистът отбеляза, че кипърската LGBT + общност е доволна от това решение, въпреки че приемането му отне твърде много време. Членовете на тази общност също искат други законопроекти, свързани с правата на ЛГБТ+ хората, да бъдат приети в близко бъдеще. Например законът за регистрация на брака. Това ще даде повече законови права и възможности на такива двойки, в сравнение с това, което имат сега, живеейки в гражданско партньорство. Активистът също обърна внимание на проблема: в момента в Кипър има „само двама или трима специалисти, които осигуряват хормонална терапия за транссексуални хора“. Желаещите да се подложат на операция за смяна на пола могат да го направят само в чужбина.

СТАТИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНА И НА ДРУГ, ЗА ТОВА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА Я СПОДЕЛИТЕ
Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашата страница за бърза, достоверна и актуална информация във  Facebook 

Подобни новини

Кипър 580 Главен редактор

Минималната заплата в Кипър не стига!

Кипър 169 Главен редактор

Офис на СЗО ще бъде открит в Кипър

Кипър 204 Главен редактор

Минимална заплата в Кипър и ЕС

16+
No Internet Connection