16+
15 май
1474 Телефонен номер
bgenelro

Минималната заплата в Кипър не стига!

19.09.2022 11:27
1603
0
Автор

Около 2000 евро са необходими на едно средностатистическо кипърско семейство от 4 души, за да покрие необходимите разходи за наем, бензин, сметки и храна. Изчисленията са направени от изданието Fileleftheros.

Приема се че, средното семейство се състои от 3-4 души, тоест двама работещи възрастни и 1-2 деца. Средният наем на тристаен апартамент в Никозия е между 800 и 1000 евро. В Лимасол цените са много по-високи, а намирането на квартира е по-трудно. Ако имате ипотечен кредит в размер на минимум 200 000 евро, месечната вноска е 900-1000 евро.

Разходите за храна зависят от диетата, която спазва семейството, т.е. дали ядат повече месо или риба, дали ядат органични храни, от каква храна имат нужда децата според възрастта им и т.н. Според най-скромните оценки цената на храната варира от 400 до 500 евро на месец за четиричленно семейство.

Значителна разходна позиция е бензинът и поддръжката на автомобила. Крайната сума зависи от цената на бензина, която през последните месеци се е променила много, както и от пробега, който автомобилът изминава дневно. По най-скромните оценки месечната такса за гориво ще бъде поне 200 евро. Размерът на сметките всеки месец или всеки два месеца (ток, мобилни комуникации, интернет) може да достигне 400 евро, което също значително увеличава разходите.

Когато децата са задължени да посещават частни учебни заведения или допълнителни часове, разходите стават още по-високи. Месечните сметки включват детска градина, чиято цена варира в зависимост от предлаганите услуги и времето, което детето прекарва там. Не трябва да забравяме разходите за изучаване на чужд език или хобита, които детето има.

В зависимост от финансовите възможности на семействата си служителите избират дали да вземат обяд на работа с тях или да се хранят в заведения за обществено хранене. Личните разходи включват и разходите за кафе и цигари. Семейният бюджет обикновено включва разходи за пътувания до кафене или ресторант, дрехи, обувки и развлечения. Има и елемент от непредвидени разходи, които възникват от време на време, например, ако спешно трябва да направите ремонт на къщата.

Ако приемем, че средната заплата в Кипър е 1500 евро, то излиза, че средният семеен бюджет с двама работещи възрастни е около 3000 евро. Това е доста оптимистичен сценарий. Често заплатите не достигат средните.

По много груби сметки месечните разходи само за наем/заем, гориво, сметки и храна възлизат на около 2000 евро. Ако добавите към това месечните разходи за деца, които се появиха с началото на учебната година, плюс други дребни разходи, става очевидно: за да живеете със заплата без допълнителни доходи, трябва да се замислите.

СТАТИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНА И НА ДРУГ, ЗА ТОВА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА Я СПОДЕЛИТЕ
Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашата страница за бърза, достоверна и актуална информация във  Facebook 

Подобни новини

Кипър 829 Главен редактор

Офис на СЗО ще бъде открит в Кипър

Кипър 947 Главен редактор

Минимална заплата в Кипър и ЕС

16+
No Internet Connection