16+
15 май
1474 Телефонен номер
bgenelro

Зелена светлина за 3 -та доза ваксина в Кипър - Кой е засегнат

02.09.2021 15:42
2055
0
Автор

Готовността на Министерството на здравеопазването да започне възможно най -скоро ваксинациите с 3 -та доза в групите население, определени от Министерския съвет, беше предадена от министъра на здравеопазването г -н Михалис Хаджипандела.

Според министъра на здравеопазването „Министерският съвет проучи всички данни, обработи препоръките на експертите и реши, наред с другото, следното:
 
• Започване на третата доза ваксина за лица над 65 години, за обитатели на старчески домове, за имуносупресирани лица, независимо от възрастта, както и за здравни специалисти, при условие че е изтекъл период от 6 месеца от завършването на техния режим на ваксинация. Цялата информация за процедурата и началната дата на ваксинациите ще бъде обявена през следващите дни.
 
• Възобновяване на академични институции с физическо присъствие в пълни 2/3 от капацитета на класните стаи, с необходимата демонстрация на SafePass от студенти, академични и други служители.
 
• Удължаване на оставащите съществуващи мерки до 22 септември. Бих искал да отбележа, че всички приложени мерки са под постоянна оценка и се основават на епидемиологичните данни за периода ".
 
Фалшиви сертификати
 
На въпрос дали Министерството на здравеопазването е загрижено, че лекарите издават фалшиви сертификати за ваксинация на гражданите или възпрепятстват ваксинирането на пациентите им, г -н Хаджипандела посочи, че за случаите, които съществуват, вече е съобщена информация в полицията и са предприети всички законови метри. "Що се отнася до някои лекари, които не насърчават ваксинацията, това ще видим с Здравната каса и с медицинската асоциация Pancyprian", отбеляза той.
 
Трета доза
 
Попитан за плана за 3 -та доза на по -късен етап и след приключване на бустер ваксинацията на обявените групи, министърът на здравеопазването обясни, че „днешното предложение е единодушно решение на Научно -консултативния комитет.
 
Университети
 
Попитан за решението как да се отворят отново академичните институции и попитан дали един университет може да приложи други мерки, г -н Хаджипандела посочи, че решенията засягат минималните условия, които трябва да се прилагат, и повтори, че университетите са независими и могат да прилагат по -строги критерии ако искат.
 
Накрая, на въпрос кога се очаква процесът на ваксинация да започне с бустер доза, министърът на здравеопазването каза, че процедурите се извършват и скоро ще има изавления.
 
Изявлението на министъра на здравеопазването е следното:
 
След два месеца в "червено", цифрите показват, че сме на прав път, за да спрем галопа на смъртоносния вирус и неговите мутации. Положението в нашите държавни болници е много добро и броят на хоспитализациите постоянно намалява. По -голямата част от нашите съграждани участваха в усилията за преодоляване на препятствия, които преди няколко седмици изглеждаха невъзможни. Бяха предприети важни стъпки за спиране на мутацията Delta и в същото време за ограничаване на нежеланието на някои от нашите близки да бъдат ваксинирани. 
 
Благодарение на усилията на всички нашата здравна система се поддържаше изправена. Не отказахме медицинска помощ на нашите съграждани и предложихме медицинска помощ в най -висока степен. Това се доказва от много ниските нива на смъртност. Нашият Кипър е на втората най -ниска позиция сред държавите -членки на Европейския съюз (след Финландия). И това трябва да продължим да правим. И ние ще го направим! Гаранцията на Здравната система и непрекъснатото предоставяне на качествени грижи на всички наши съграждани не са в процес на договаряне! Учените отбелязват, че прекомерното облекчаване на мерките за лична защита и общественото здраве драстично увеличава броя им. Всички признаци на самодоволство ще бъдат пагубни!
 
Следователно е наложително да завършим стената на имунитета. В този контекст са новите решения на Министерския съвет.
 
Министерският съвет проучи всички данни, разработи препоръките на експерти и реши, наред с другото, следното:
· Започваме да давате трета доза ваксина при лица над 65 години на обитатели в старчески домове, при имунокомпрометирани лица, независимо от възрастта, както и на медици, което означава, че е изтекъл период от 6 месеца от приключването на техния режим на ваксинация. Цялата информация за процедурата и началната дата на ваксинациите ще бъде обявена през следващите дни.
 
 

Повторно отваряне на академични институции с физическо присъствие в пълни 2/3 от капацитета на класните стаи, с необходимата демонстрация на SafePass от студенти, преподаватели и друг персонал. · Удължаване на оставащите съществуващи мерки до 22 септември. Искам да отбележа, че всички приложени мерки са под постоянна оценка и се основават на епидемиологичните данни за периода. Всички подробности и информация за решенията на Министерския съвет ще бъдат включени в съобщението на министерството, което ще бъде издадено по -късно и ще бъде регламентирано с Постановление.

 

СТАТИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНА И НА ДРУГ, ЗА ТОВА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА Я СПОДЕЛИТЕ
Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашата страница за бърза, достоверна и актуална информация във  Facebook 

Подобни новини

Кипър 1601 Главен редактор

Минималната заплата в Кипър не стига!

Кипър 826 Главен редактор

Офис на СЗО ще бъде открит в Кипър

Кипър 946 Главен редактор

Минимална заплата в Кипър и ЕС

16+
No Internet Connection