16+
15 май
1474 Телефонен номер
bgenelro

Кипър: Тормозът в училище ще бъде криминализиран

17.09.2022 18:31
690
0
Автор

Министърът на образованието Продромос Продрому каза, че службата му разследва инцидент на тормоз срещу ученик в гимназия в Лимасол, чието видео изтече онлайн.

Учителите ще се научат как да предотвратяват тормоза

„Да, има случаи на тормоз. Но има и епизоди на откровено насилие. Такива инциденти се подреждат на място в зависимост от естеството на инцидента“, подчерта Продрому в интервю за журналисти, което даде по време на посещение в Pallouriotissa Gymnasium в Никозия. Служителят добави, че целта на министерството е да предотвратява подобни истории. Затова през 2021 г. се проведе семинар на голяма група учители за борба с училищния тормоз. Тази година е предвидено провеждането на същия семинар и за класните ръководители. „Както знаете, в кипърските училища във всеки клас има класни ръководители. Тези специалисти трябва да са връзката между студентите и администрацията. Освен това задълженията им включват наблюдение на ситуацията на място, бърза реакция при рискове и нарушения. Следователно класните ръководители ще бъдат подходящо обучени в методи, подходи и инструменти. Такива знания ще им позволят да допринесат, да помогнат за предотвратяване на случаи на тормоз или да се справят със случили се инциденти, които, за съжаление, винаги могат да се случат “, обясни Продрому.

Обвинете липсата на асистенти?

Към министъра беше зададен и въпросът, че едно от децата, участвали във вчерашния инцидент, е трябвало да бъде гледано от училищен асистент поради здравословно състояние. Продрому каза: „За да говорим за присъствието или отсъствието на училищен асистент, този асистент трябва първо да бъде назначен.“ „Засега тази задача е в процес на изпълнение. Училищните занятия започнаха преди няколко дни. Всички нужди на децата се записват. Министерството на образованието ще осигури придружители на всеки, който има нужда от тях“, обеща министърът.

Втори епизод от началото на учебната година

Майката на момчето, която пожела да остане анонимна, коментира инцидента пред кипърските медии. Тя подчерта, че за втори път регистрира случай на насилие над нейно дете. „От началото на новата учебна година вече са го били два пъти“, каза тойжена. Момчето получава заплашителни SMS-и от свои съученици на мобилния си телефон, нецензурни клипове и много други. По думите на майката тийнейджърът не искал да излиза от училище след часовете – страхувал се. Съученици го изведоха насила. „Целта им беше да заснемат всичко и да се посмеят“, каза тя. В същото време майката допълва, че дори и след като случаят стана публично достояние, синът й отново е бил заплашван с побой. Жената е твърдо решена да доведе нещата докрай и призовава Министерството на образованието да се намеси. „Дори синът ми да иска да оттегли жалбата, аз няма да я оттегля“, каза майката на момчето.

Парламентът обсъжда възможността за криминализиране на тормоза

Председателят на парламента Анита Димитриу каза, че въпросът за криминализирането на тормоза вече се обсъжда в парламента. „Това ще даде необходимата база за превенция на подобно явление и за борба с него“, обясни тя. Законодателството, според нея, ще бъде насочено не към наказване, а към предотвратяване на проблема.

СТАТИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНА И НА ДРУГ, ЗА ТОВА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА Я СПОДЕЛИТЕ
Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашата страница за бърза, достоверна и актуална информация във  Facebook 

Подобни новини

Кипър 1602 Главен редактор

Минималната заплата в Кипър не стига!

Кипър 827 Главен редактор

Офис на СЗО ще бъде открит в Кипър

Кипър 947 Главен редактор

Минимална заплата в Кипър и ЕС

16+
No Internet Connection