16+
30 ноември
1474 Телефонен номер
bgenelro

Манастир на апостол Андрей

01 декември 2020
359
0
Северен Кипър
Няма информация
+357 (00) 000-000

Манастирът на апостол Андрей Първозвани и аязмото в Кипър са разположени почти на самия връх на полуостров Карпас, в региона Дипкарпас. Апостол Андрей е последовател на Йоан Кръстител. Той беше призован от Исус Христос да разпространи християнството по света. Църквата на Свети апостол Андрей Първозвани действа и до днес.

 
Как се е появил манастирът на апостол Андрей на това пусто място? Според традицията апостол Андрей е дошъл на това място по време на последното си завръщане от Юдея. Легендата разказва, че капитанът на кораба, на който плавал апостолът, имал болка в очите. Това не предвещаваше нищо - слепият моряк не можеше да контролира напълно кораба. По това време те просто плавали покрай източния край на Кипър и апостол Андрей предложил моряците да отведат капитана на брега, където, както той уверявал, трябвало да има източник на лечебна вода, с която капитанът трябва да се излекува. Когато пристигнали на брега, там не намерили източник. Тогава апостол Андрей заповядал на моряците да се отдалечат от голям камък, под който веднага започнала да тече вода.
 
Капитанът на кораба поръчал на художник да нарисува икона на своя спасител апостол Андрей, след завръщането си в Палестина. Когато иконата била готова, капитанът я отнесъл на полуострова и я настани в пещера близо до аязмо с живителната вода. Много скоро аязмото в Кипър станало известно, поклонници се стичали отвсякъде. След известно време тук е построен параклис. По-късно е издигнат манастирът на апостол Андрей.Монашеските сгради датират от 18 век. А близо до морето, в известна пещера, е оцелял древен параклис, датиращ от 15 век. В наше време водата от аязмо в Кипър се доближава до морето.

Отзиви


Защитен код
Обновяване

16+
No Internet Connection