16+
27 септември
1474 Телефонен номер
bgenelro

Остров Геронисос

01 декември 2020
1016
0
Пафос, Кипър
+357 (00) 000-000

Островът се издига близо до северозападното крайбрежие на Кипър и изглежда много загадъчен: наистина, той крие някои тайни.

 
Геронисос може да се види много ясно с просто око, разхождайки се в залива Агиос Георгиос (Пейя, регион Пафос), до едноименната  църква . Отдалеч изглежда малък, но всъщност заема 12 000 m 2 .
 
Геронисос изглежда впечатляващо: варовикови скали се издигат от водата, която на върха изглежда е внимателно изравнена от неизвестна сила. Цялото плато на острова е покрито със зелена трева почти през цялата година.
 
Не е възможно да стигнете до Геронисос сами - само ако сте със лодката ... При подхода към острова се намира скалист стръмен бряг, който е проблематично за изкачване - рискът, може би, е прекомерен. Страстни любители на историята могат да се присъединят към една от екскурзиите - тогава няма да има проблеми с транспорта до острова.
 
Ако не ви е много интересно да разглеждате неразбираемите камъчета под краката си на 5000 години, по принцип няма какво да се прави на Геронисос. Много по-интересно е да го разгледате от крайбрежието на Кипър и да си представите какво се е случвало там в древността.
 
Основната загадка на остров Геронисос е миналото му: археолозите знаят, че малко парче земя е процъфтявало и дори е било място за езически ритуали. Кои все още не са известни точно.
 
През 80-90-те години на миналия век археолозите се справят с разкопките на Геронисос и откриват много интересни неща. Например те научиха, че островът е бил населен от 3100 г. пр. н. е. И е малко вероятно хората да са живели тук - цялото пространство е било заето от елинистически храмов комплекс.
 
Хипотезата, че Геронисос е специално, свещено място за извършване на ритуалите за „превръщане“ на момчетата в мъже, е представена много живо. Те пристигнаха на острова от сушата (тоест от Кипър или от Гърция), станаха „послушници“ на храма на Аполон и започнаха дейности, които трябваше да ги направят могъщи мъже.
 
Най-вероятно класовете включват спортни тренировки - в края на краищата култът към красивото и здраво тяло процъфтява в Древна Гърция. Младите мъже се научиха да тичат, да се бият, да държат оръжия и можеха също да изучават основите на военното изкуство, философията и математиката.
 
Островът няколко пъти падна и отново се възроди. Последният и най-яркият му разцвет принадлежи на ерата на царуването на Клеопатра, кралица от семейството на Птолемеите. Според някои исторически сведения може да се разбере, че Клеопатра се е влюбила в Кипър с цялото си сърце (все пак това е било не само най-удобното пристанище и най-богатата земя на ресурси, но е било считано и за остров на любовта). Херонисос получи нейното специално внимание: тук тя се отдаде на любовни радости, за които бяха съставени безпрецедентни легенди.

Отзиви


Защитен код
Обновяване

16+
No Internet Connection