16+
27 септември
1474 Телефонен номер
bgenelro

Курион (Куриум)

01 декември 2020
975
0
Лимасол, Кипър
08:30-17:00
+357 (25) 934-250

В древни времена Курион е било важно царство. Курион е разположен на югоизточното крайбрежие на Кипър близо до региона Епископи в Лимасол. През 365 г. сл. Хр. Процъфтяващият град Курион е разрушен от силно земетресение. Херодот и Страбон твърдят, че Курион е колония на ахейците, дошли от Пелопонеския Аргос, едно от най-богатите царства в Кипър. Според митологията основателят на Курион е Курий, синът на Кинир.

 
Първите археологически находки на този обект датират от 8 век пр.н.е., тези находки са свързани с поклонението на Аполон Илатис (Gilat / Khilatis). Светилище (храм) на Аполон е било място, което е било един от най-важните центрове за поклонение на острова, то е изоставено през 4 век. Частично реставрираният храм е построен на етапи през късния класически или ранния елинистически и римски период. В центъра на археологическия обект е гръко-римският театър, който е построен през II в.
 
На изток от театъра се намират руините на Къщата на Евстолис (Евстолия), която първоначално е била частно имение, а по-късно е превърната в обществен център за отдих през ранния християнски период. Това е средно голямо имение с мозаечни подове от 5-ти век. Такива мозайки има и в Къщата на Ахил и Къщата на гладиаторите. Руините на римска агора датират от началото на 3-ти век, с допълнения от ранния християнски период. Този пазар е заобиколен от галерии с мраморни колони от двете страни. На северозападната страна се намират обществени бани (бани) и малък храм Нимфей (Nympheo), посветен на водните нимфи.
 
Работни часове: Всеки ден от 08:30 до 17:00 часа
Цена за вход: 4,50 Евро

Отзиви


Защитен код
Обновяване

16+
No Internet Connection