16+
28 май
1474 Телефонен номер
bgenelro

Църква на Свети Лазар

04 декември 2020
1533
0
Ларнака, Кипър
8:00.–18:30
+357 (24) 652-498

Църквата „  Свети Лазар“ в Ларнака е построена от византийския император Лъв VI в края на 9-ти век и принадлежи на автокефалната гръцка православна църква в Кипър.

 

Великолепната каменна църква Агиос / Агиос Лазарос (Св. Лазар) се намира на едноименния площад в центъра на града. Това е един от най-добрите примери за византийска архитектура в Кипър. Църквата е разположена над гроба на св. Лазар.

 

Трите купола и оригиналната камбанария на църквата са унищожени в ранните години на османското владичество. Въпреки това, иконостасът в църквата, покрит със злато, е спасен и е оцелял до наши дни.

 

Църквата е получила името си в чест на Свети Лазар. Според православната традиция, малко след Възкресението на Христос, Лазар е принуден да избяга в Юдея поради слухове за заговор за покушение над живота му, а след това се премества в Кипър. Тук (в Кипър) от апостолите Павел и Варнава, той е ръкоположен за епископ на Китион (сега Ларнака) и е живял в Ларнака повече от тридесет години.

 

Гробницата на Свети Лазар е разположена под олтара на църквата, вярващите могат да я посетят, а до църквата е Византийският музей, в който се намират значителни религиозни икони, предмети и реликви.

 

Свети Лазар е толкова почитан в Ларнака, че 8 дни преди Великден се провежда голямо шествие в негова чест. По време на шествието иконата на св. Лазар се носи по улиците на Ларнака.

Отзиви


Защитен код
Обновяване

16+
No Internet Connection