16+
19 април
1474 Телефонен номер
bgenelro

Световната Здравна Организация(СЗО): Една четвърт от населението на света ще има проблеми със слуха през 2050 година

02.03.2021 14:54
815
0
Автор

СЗО предупрежадва в първия по рода си доклад, публикуван в навечерието на Световния ден на защитата на слуха, отбелязващ се на 3 март

Близо 2,5 милиарда души - или около една четвърт от световното население - ще имат проблеми със слуха до 2050 година. Това се казва в доклад на СЗО, който подчертава „необходимостта от бързо разширяване на превенцията и лечението на загуба на слуха“. Най-малко 700 милиона  души ще се нуждаят от достъп до специални грижи и други услуги за рехабилитация.

 

В доклада се посочва, че сред децата почти 60 процента от загубата на слуха могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация срещу рубеола и менингит, подобряване на грижите за майките и новородените, както и ранно откриване и лечение на отита на средното ухо. При възрастни се препоръчва да се предпазват от шум, да избягват „вредни“ лекарства за ухото и да прилагат добра хигиена, за да се избегне загуба на слуха. 

 

От СЗО подчертават,че нелекуваната загуба на слуха може да има опустошително въздействие върху способността на хората да общуват, учат и да си изкарват прехраната. "Това  може да окаже въздействие и  върху психичното им здраве,както и на способността им да поддържат връзки."- заяви Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО . 

 

Според доклада липсата на ясна информация за тези разстройства и заклеймяването на страдащите от тях „често ограничават достъпа до грижи".

 

 

СТАТИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНА И НА ДРУГ, ЗА ТОВА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА Я СПОДЕЛИТЕ
Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашата страница за бърза, достоверна и актуална информация във  Facebook 

Подобни новини

Кипър 1556 Главен редактор

Минималната заплата в Кипър не стига!

Кипър 794 Главен редактор

Офис на СЗО ще бъде открит в Кипър

Кипър 916 Главен редактор

Минимална заплата в Кипър и ЕС

16+
No Internet Connection