16+
19 април
1474 Телефонен номер
bgenelro

90-годишна британка стана първата в света, ваксинирана срещу COVID-19

09.12.2020 05:10
380
0
Автор

90-годишна британка стана първата в света, ваксинирана срещу COVID-19. Маргарет Кийнън каза, че "това е най-добрият подарък за ранен рожден ден, който бих могла да си пожелая".

Г-жа Кийнан, която живее в Ковънтри в продължение на шест десетилетия, но произхожда от Енискилен, Северна Ирландия, получи ваксината от медицинската сестра Мей Парсънс в градската университетска болница вчера в 6,31 ч. местно време.

 

Така тя стана първата, която е ваксинирана с препарата на "Пфайзер" извън клинични изпитания.

 

"Очаква се до края на седмицата ще бъдат доставени 800 000 дози. Ваксинацията започва днес в 50 болници в Англия", заяви пред БНТ Емил Русанов, който издава българския вестник в Лондон.

 

"А от 14 декември общопрактикуващите лекари ще поставят ваксината в над 1000 дистанционни центъра в страната. Това е най-голямата логистична операция на острова и е под контрола на британското разузнаване", допълни той.

 

Транспортирането се извършва от армията с военни самолети, които доставят ваксината от Белгия.

 

"60% от населението приема позитивно новината за ваксинация. И тук има негативно настроени, страхуват се от странични действия на ваксината, въпреки че изследванията показват, че те са минимални и не са толкова тежки. Но хората са готови да се ваксинират", категоричен беше Русанов.

Първите, които ще получат препарата на "Пфайзер" във Великобритания, са хората над 80-годишна възраст и лекарите в болниците.

 

С програмата за масова имунизация Великобритания стана първата държава в света, която използва ваксината. Тя обаче не е задължителна.

 

Ръководителят на националното здравеопазване сър Саймън Стивънс заяви, че "това е повратен момент в битката срещу коноравируса".

 

Той отбеляза, че ваксинирането ще продължи поне до следващата пролет и предупреди хората междувременно да бъдат много внимателни.

 

 

От Световната здравна организация (СЗО) пък заявиха, че ваксината срещу Covid-19 не трябва да бъде задължителна, освен при специфични професионални условия.

Майкъл Райън, директор по въпросите на спешните санитарни ситуации към СЗО, каза, че появата на ваксини е добра новина и подчерта, че е по-добре да се разясняват предимствата на ваксините, вместо те да се правят задължителни.

 

По-късно и първият мъж във Великобритания получи ваксината срещу Covid-19. Той се казва Уилям Шекспир.

 

81-годишният пациент от Уорикшир също бе ваксиниран в университетската болница в Ковънтри.

 

Той е сред първите пациенти в страната, получили имунизацията, която ще трябва да бъде повторена след три седмици.

 

"Ваксината ще започне да се прилага на колкото се може повече хора от днес", обяви министърът на здравеопазването Мат Ханкок и нарече днешния ден "V Day".

СТАТИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНА И НА ДРУГ, ЗА ТОВА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА Я СПОДЕЛИТЕ
Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашата страница за бърза, достоверна и актуална информация във  Facebook 

Подобни новини

Кипър 1552 Главен редактор

Минималната заплата в Кипър не стига!

Кипър 794 Главен редактор

Офис на СЗО ще бъде открит в Кипър

Кипър 913 Главен редактор

Минимална заплата в Кипър и ЕС

16+
No Internet Connection