16+
19 април
1474 Телефонен номер
bgenelro

Французите се надигнаха против готвения закон за глобална сигурност

05.12.2020 11:53
624
0
Автор

Проектът предвижда разширено полицейско видеонаблюдение на демонстрации, включително с дронове

В Париж избухнаха сблъсъци с полицията и прояви на насилие между протестиращи срещу готвения закон за глобалната сигурност и полицията, предадоха Франс прес и ТАСС.
 
Демонстранти потрошиха витрини, включително на супермаркет, агенция за недвижими имоти и банка, запалиха коли по пътя на протестното шествие от северната част на столицата към Площада на републиката.
 
Полицията използва сълзотворни гранати за овладяване на избухналите размирици, при които десетки маскирани радикални демонстранти се опитаха да разграбят магазини и бутици. Протестиращите пък запалиха контейнери за отпадъци и строителни прегради.
 
Радикалните демонстранти, с маски и черни дрехи, също така замеряха полицаите с различни предмети, предаде Ройтерс. Някои от тях използваха чукове, за да изкъртват улични павета.
 
Полицията задържа 22 души, съобщи вътрешният министър Жералд Дарманен, цитиран от ДПА.
 
Парижката полиция съобщи, че издигната барикада задържа придвижването на шествието по одобрения маршрут.
 
Полицията е обезопасила улиците около маршрута на протестното шествие и извършва проверки на някои изходи на метростанции.
 
Какво се случва във Франция
 
Днес в редица градове на Франция се проведоха протестни шествия срещу разглеждания в парламента Закон за глобална сигурност и против грубите действия на полицията, предадоха световните агенции.
 
Това е втората голяма серия протести против този законопроект. Предишният протест в Париж преди седмица завърши с вандалски прояви и сблъсъци на радикални демонстранти с полицията. Инциденти имаше и в други френски гладове. За днес властите на големи градове като Бордо, Лион и Монпелие забраниха всякакви демонстрации в централните им части.
 
Организатори на протестите са колектив от синдикати, журналисти и правозащитни организации. Улични протести се проведоха освен в Париж и в Лил, Лион, Тулуза и други градове.
 
Демонстрантите носят плакати с надписи като "Полицията е навсякъде, свободата я няма никъде", "Новият закон е насочен против гражданското общество" и "Свобода, равенство и братство - но за кого?"
 
Главен повод за общественото недоволство е член 24 на законопроекта, който вече е одобрен на първо четене в парламента. Той предвижда голяма глоба и присъда затвор за лица, които публикуват в интернет снимки и видеозаписи на полицаи, в които ясно се виждат лицата им, или съобщават техните имена и адреси.
 
След бурни протести на обществеността и на журналистите правителството обеща да промени текста на член 24, но демонстрантите искат той да бъде изцяло премахнат от законопроекта, който ще се разглежда в Сената в началото на 2021 година. Недоволство има и от членове 21 и 22, които предвиждат разширено полицейско видеонаблюдение на демонстрации, включително с използване на дронове.
 
Президентът Еманюел Макрон отхвърли обвиненията в авторитарен уклон, отбелязва Франс прес.
 
"Не мога да допусна да се говори, че свободите във Франция се ограничават. Това е една голяма лъжа. Тук не е Унгария или Турция", заяви Макрон
СТАТИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНА И НА ДРУГ, ЗА ТОВА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА Я СПОДЕЛИТЕ
Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашата страница за бърза, достоверна и актуална информация във  Facebook 

Подобни новини

Кипър 1552 Главен редактор

Минималната заплата в Кипър не стига!

Кипър 794 Главен редактор

Офис на СЗО ще бъде открит в Кипър

Кипър 913 Главен редактор

Минимална заплата в Кипър и ЕС

16+
No Internet Connection