16+
19 април
1474 Телефонен номер
bgenelro

Министерството на енергетиката, търговията и промишлеността със Законопроектът за защита на потребителите в Кипър

13.02.2021 11:19
596
0
Автор

От Кипърската асоциация на потребителите заявиха, че законопроектът има своите плюсове и минуси

Законопроектът е в процес на разглеждане пред парламентарната търговска комисия. Асоциацията на потребителите в Кипър внесе своите предложения в парламентарната комисия, които трябваше да изгладят негативните аспекти на законопроекта, но очевидно те не бяха взети предвид.

 

Сред минусите асоциацията посочва няколко формулировки, които предлага да направи по-конкретни, както и  липсата на ясно предписана процедура за действия в някои точки. Например законът предлага потребителят да подаде жалба за действията на продавача и той задължително трябва да съдържа доказателства за нелоялно поведение. Има обаче ситуации, при които е много трудно или невъзможно да се предоставят доказателства. Например, по време на периода на отстъпките, потребителят забелязва, че цената на стоките се увеличава в навечерието на началото на отстъпките, а след това продавачът намалява вече увеличената цена, представяйки я като печеливша оферта. 

 Фиксирани цени за летищните таксита

Законът нарича замяна на стоки „прехвърляне на клиента на друг продукт с еднаква стойност и качество“, но нищо не се казва за факта, че замененият продукт трябва да бъде от същия тип. Например, клиент може да закупи хладилник с фризер отгоре и тази характеристика е от основно значение за клиента. Ако този хладилник се окаже повреден, тогава продавачът има право да го замени с една и съща цена и качество, но не от същия тип (с фризер отгоре).

 

Услугата за защита на потребителите, която съгласно законопроекта получава по-големи правомощия да разследва жалби и да наказва продавачите, има право да откаже на клиента да разгледа молбата му, без да посочва причина. Асоциацията смята, че посочването на причините за отказа би допринесло за по-голяма прозрачност в работата на службата. Асоциацията предлага също така да отмени правото на обжалване на решението на Службата за защита на потребителите пред Министерството на търговията. Подобна процедура може да доведе до злоупотреби с корупция, освен това, както показва практиката, в повечето случаи министърът взема решение в полза на продавача, намалявайки глобата му. Като доказателство асоциацията цитира 12 случая, които са се случили между 2012 и 2018 г. Само при двама от тях министърът остави глобата на недобросъвестния продавач непроменена. В два случая глобата беше напълно отменена, в единия случай тя беше намалена с 90%, във всички останали - с 20-70%. 

 Законът за хуманно отношение към животните е приет

Ако законът не предполага пълно отхвърляне на практиката на обжалване пред министъра, тогава е необходимо министърът да посочи мотиви за своето решение, които впоследствие да бъдат представени за анализ на правната служба.

 

СТАТИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНА И НА ДРУГ, ЗА ТОВА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА Я СПОДЕЛИТЕ
Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашата страница за бърза, достоверна и актуална информация във  Facebook 

Подобни новини

Кипър 1556 Главен редактор

Минималната заплата в Кипър не стига!

Кипър 794 Главен редактор

Офис на СЗО ще бъде открит в Кипър

Кипър 916 Главен редактор

Минимална заплата в Кипър и ЕС

16+
No Internet Connection