16+
19 април
1474 Телефонен номер
bgenelro

13 440 прекъсвания на електрозахранването от EAC поради дългове

07.02.2021 10:58
1083
0
Автор

EAC направи общо 13 440 прекъсвания на електрозахранването на своите клиенти (домакинства и фирми) за неплащане на електроенергия през 2020 г., но няма данни за броя само на засегнатите домакинства.

В отговор, изпратени от Електроенергийния орган на въпроси на членове на Финансовия комитет, по повод обсъждането на неговия бюджет за 2021 г., което се проведе на 1 февруари, се отбелязва че „организацията застава на страната на обществото в тези трудности и финансови затруднения, пред които са изправени редица граждани. Сервизните служители са на разположение на гражданите.

 
На въпрос дали EAC може да предложи пакети за електроенергия на домакинствата и предприятията, Органът отбеляза, че пакети, подобни на тези, предлагани в телекомуникациите, не могат да бъдат предлагани за електричество, тъй като цената на разходите се основава на количеството енергия, консумирана от клиента. EAC обосновава отговора, като заявява, че ценообразуването включва променлива цена на горивото под формата на клауза, която се променя всеки месец. Също така беше споменато, че за по-доброто планиране на разходите за домашните клиенти се предлага план от равни месечни вноски. Фиксираната месечна вноска се основава на историята на потреблението на всеки клиент и се коригира в края на всеки 12-месечен период. 
 
Един от повдигнатите въпроси дали поради пандемията има някакъв план / предложение от EAC да се повтори намаляването на електроенергията с 10%, както беше направено през 2020 г. Органът уточнява, че намаление с 10% във фактурите на всички свои клиенти за период от 6 месеца през 2020 г., съответства на сума от 32 милиона евро, сума която EAC използва от резервите си. Органът за електроенергия също така посочва, че бюджетът за 2021 г. е в дефицит от 161 милиона евро и този дефицит ще бъде покрит от съществуващите парични средства и заеми от 30 милиона евро.
 
 
СТАТИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНА И НА ДРУГ, ЗА ТОВА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА Я СПОДЕЛИТЕ
Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашата страница за бърза, достоверна и актуална информация във  Facebook 

Подобни новини

Кипър 1556 Главен редактор

Минималната заплата в Кипър не стига!

Кипър 794 Главен редактор

Офис на СЗО ще бъде открит в Кипър

Кипър 916 Главен редактор

Минимална заплата в Кипър и ЕС

16+
No Internet Connection