16+
28 март
1474 Телефонен номер
bgenelro

Кипърци купуват повече храна, отколкото могат да изядат

01.02.2021 13:59
1775
0
Автор

Кипърски семеиства купуват повече храна, отколкото могат да готвят и ядат. До това заключение стигна първото проучване за консумацията на храна.

Кампанията Foodprint е част от Европейската програма за живот и политиката за околната среда на Кипър. Според Костас Кадис, министър на земеделието, развитието на селските райони и опазването на околната среда, целта е масово да се въведе разделното събиране на отпадъци, включително органични отпадъци,а също и използването на системата "Pay as you throw".

 

Статистика на кампанията: 73% от анкетираните казват, че купуват повече храна, отколкото им е необходима, а 85% от анкетираните казват, че когато приготвят или поръчват храна, те винаги имат излишък. Типично семейство в Кипър изхвърля 23% от седмичните си покупки (храна, зеленчуци и плодове). 

 

В момента, в който храната попадне в кошчето, 56% от анкетираните изпитват угризения и 46% съжаляват, че са пропилели пари. 30% са наясно, че действието им е вредно за околната среда. При две от 10 семейства храната се изхвърля през цялото време, а при седем от 10 - понякога. Само 14% от семействата никога нямат излишна храна.

 

Една трета от всички анкетирани дават излишната храна на техните домашни любимци, а две трети имат навика да си доизяждат храната в следващите дни. Компостирането на храна се извършва само от 9% от жителите на Кипър.

 

Проучването е част от кампанията Foodprint, която има за цел да промени хранителните навици и да намали количеството храна, попадаща в коша за боклук.

 

 

 

СТАТИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНА И НА ДРУГ, ЗА ТОВА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА Я СПОДЕЛИТЕ
Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашата страница за бърза, достоверна и актуална информация във  Facebook 

Подобни новини

Кипър 1515 Главен редактор

Минималната заплата в Кипър не стига!

Кипър 771 Главен редактор

Офис на СЗО ще бъде открит в Кипър

Кипър 888 Главен редактор

Минимална заплата в Кипър и ЕС

16+
No Internet Connection