16+
27 септември
1474 Телефонен номер
bgenelro

27% от българите не могат да отопляват домовете си

08.11.2021 15:20
290
0
Автор

Двадесет и седем на сто от българите не могат да поддържат адекватна топлина в домовете си, показват данните на "Евростат". По този показател България е на челно място в ЕС. Средното за общността е 8 на сто, сочат данните на общностната статистика за миналата година.

Проблеми при отоплението изпитват 23% от литовците, 21% от гражданите на Кипър и по 17% за живеещите в Гърция и Португалия. На обратния полюс са Австрия, Финландия, Чехия и Нидерландия, където под 2% от населението не могат да поддържат адекватна топлина в домовете си. В тази група са още Норвегия и Швейцария.

 

Спрямо 2019 г. има спад на българите, които не могат да си позволят адекватно отопление на домовете. Тогава малко над 30% от тях са били в това положение. Средно за общността се отчита ръст - през 2019 г. 6,9% от хората не са могли да отоплят дома си. Въпреки че България си остава на челно място в тази негативна класация, нещата съществено се подобряват. През 2010 г. например над 66% от хората у нас не са били в състояние да осигурят адекватни температури в дома си. През 2015 г. делът на хората в България, които не могат да си позволят да отопляват жилищата си подходящо, пада под 40% и оттогава се понижава с по няколко процентни пункта всяка година. По този показател сме заедно с Гърция, Португалия и Кипър.

 

В Германия, смятана за основен спонсор на Евросъюза, около 8 на сто от хората не могат да си позволят през зимата адекватно отопление. В Румъния, Италия и Испания този дял е между 10 и 12 процента. Между 4 и 8 на сто от австрийците, белгийците, французите, словаците, унгарците и хърватите също може да се смятат за енергийно бедни, сочат последните данни на "Евростат". През този отоплителен сезон са подпомогнати над 283 хиляди домакинства, като основно помощите са за твърдо гориво - предимно дърва и въглища.

 

Данни от последно проучване на експерти от Агенцията за устойчиво енергийно развитие сочат, че домакинство у нас, което живее в едностаен апартамент, е потребило 6593 кВтч за отопление и топла вода през миналия отоплителен сезон и е платило 660 лева с ДДС според изравнителната му сметка. Ако тази зима семейството потреби същото количество енергия и използва полезната топлинна енергия без тази от общите части, неговата сметка ще бъде 863,68 лева, според анализа. Ако обаче в енергията е включена и топлина от общите части - радиаторите на стълбищните площадки, сметката за парно и топла вода за сезона ще набъбне на 1079 лева. При отопление с климатик с висок клас на ефективност и консумация на същото количество топлинна енергия сметката за сезон 2021/2022 ще бъде 461,51 лева.

СТАТИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНА И НА ДРУГ, ЗА ТОВА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА Я СПОДЕЛИТЕ
Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашата страница за бърза, достоверна и актуална информация във  Facebook 

Подобни новини

Кипър 1165 Главен редактор

Минималната заплата в Кипър не стига!

Кипър 537 Главен редактор

Офис на СЗО ще бъде открит в Кипър

Кипър 612 Главен редактор

Минимална заплата в Кипър и ЕС

16+
No Internet Connection