16+
30 ноември
1474 Телефонен номер
bgenelro

Кипърският фермер от Болярино в България с условна присъда. Той: Подарявам кравите и си тръгвам

02.09.2021 14:48
590
0
Автор

Две години и четири месеца условно получи в понеделник на 30.08.2021г. от пловдивския окръжен съд кипърският фермер от с. Болярино Димитракис Пирилис, прегазил по непредпазливост 30-годишния Петър Гаджанов от с. Белозем, който влязъл в имота му да краде.

Наказанието бе постановено, след като чужденецът призна всички факти по обвинителния акт и пожела делото да протече по съкратения ред. Така присъдата му се намалява с една трета.

 
"Апашите в района ме разориха. Хиляди кражби за хиляди левове. След като стана този инцидент, набезите продължиха", каза пред съда кипърецът.
 
Той добави, че във фаталната нощ на 11 срещу 12 май 2019 г. не е целял да прегази крадеца, който бил с още двама съучастници. Искал само да ги види кои са и да ги задържи.
 
Според събраните доказателства Гаджанов и другите двама извели от обора на Пирилис 6 крави и ги подкарали през нивите в посока магистрала "Тракия". Кипърецът, който заради многобройните кражби, се принудил сам да пази стопанството си, забелязал апашите. Качил се в автомобила си, заключил се в него и потеглил след тях, за да предотврати кражбата на животните си. Щом го видели, Гаджанов и съучастниците му се разбягали.
 
"Той е лежал в тревата, а аз карах хаотично. Може, като се е изправил, сам да се е ударил в колата ми", заяви Пирилис. След като блъснал крадеца, кипърецът се прибрал в дома си, събудил жена си и й поръчал да се обади на 112. Самият той отишъл в центъра на Болярино да чака линейката, за да я ориентира.
  
 
А Гаджанов починал от раните си. Прокурорът по делото отбеляза, че съдебното му досие е богато. Цели 17 г. лежал по затворите. Едно от наказанията му е било за кражба на коне от фермата на Пирилис.
 
В съда кипърецът представи писмена молба, но съставът не прие да я приложи към кориците на делото, тъй като е несъотносима.
 
"Г-н съдия, много моля за вашето съдействие. Предлагам да дойдете и вземете моите крави - без пари, защото не искам да гледам как умират животните ми и се пилее моето богатство, събирано 17 г. Мъчно ми е за инвестицията, която съм направил в България. Безсилен съм да въздействам на хора и институции, чието желание е да фалирам и напусна това място", пише Пирилис. В същото изложение той описва на какво е бил подложен, откакто през 2002 г. пристигнал у нас. Кипърецът твърди, че е придобил 3000 дка земи и общо 486 животни. Обработвал 5000 дка. Вложил 5 млн. лева в бизнеса си. Работел предимно с роми и осигурявал прехраната на 10 семейства.
 
„Два пъти ми крадоха семената за посев и втория път запалиха къщата, в която живеех. Най-страшното дойде, когато започнаха набезите на ромите от съседните села. За периода декември 2018 до май 2019 г са ми откраднали 47 крави, коне и магарета. На полицията й е омръзнало от моято ферма, защото им създавам работа", твърди кипърецът. Той е категоричен, че институциите у нас не го защитавали. Крадците в имота му не били заловени. След като прегазил Гаджанов, започнали нови проблеми. Вечер влизали в имота му и пробивали коремите на кравите с шило и те умирали.
 
"Аз съм в пълна безизходица. На 8 октомври т.г. получих инфаркт. След всичко преживяно съм безсилен да направя каквото и да било. Страхувам се за живота и здравето си", завършва писменото си обяснение Пирилис.
 
Той възнамерява да напусне България и да се прибере в родината си в най-скоро време, ако присъдата му не бъде обжалвана от прокуратурата или близките на прегазения.
 
Видео: БТВ Новините 12 май 2019г.
СТАТИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНА И НА ДРУГ, ЗА ТОВА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА Я СПОДЕЛИТЕ
Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашата страница за бърза, достоверна и актуална информация във  Facebook 

Подобни новини

Кипър 580 Главен редактор

Минималната заплата в Кипър не стига!

Кипър 170 Главен редактор

Офис на СЗО ще бъде открит в Кипър

Кипър 204 Главен редактор

Минимална заплата в Кипър и ЕС

16+
No Internet Connection