16+
29 март
1474 Телефонен номер
bgenelro

Петиция: Българи от цял свят с подкрепа за ваксината срещу COVID на проф. Андрей Чорбанов

19.02.2021 19:54
965
0
Автор

Докато държавата пак спи, българи от цял свят иззеха функциите на драгите управляващи и организираха петиция в подкрепа на българската ваксина срещу коронавируса, разработвана от експертен екип в БАН.

Хиляди сънародници от различни крайчета на света се обединиха в социалните мрежи, за да подкрепят родната наука. Инициативата бе поета от неправителствените организации.
 
Учени от БАН тестват българска ваксина срещу COVID-19 върху хуманизирани мишки без имунна система. Опитните животинки се купуват от САЩ, а всяка една от тях струва по 200 долара.
 
"Българската ваксина е иновативна, протеинова, съдържаща къси вериги олигопептиди, които са елементи от вирусните протеини. Въведени в човешкия организъм, те трябва да създадат имунен отговор, който да разпознава коронавируса и да го обезврежда", обясни пред "Труд" шефът на Института по микробиология към БАН проф. д-р Пенка Петрова. "Късите олигопептиди са капсулирани в липидни наночастици. Колкото до липидните наночастици, те са подход или механизъм за доставяне на ваксината в човешките клетки. Докато липидните наночастици са използвани и в други COVID- ваксини, олигопептидната ваксина по български модел е по-различна от всички предлагани досега", подчерта проф. Петрова.
 
 
Ваксината се разработва от колектив с ръководител проф. Андрей Чорбанов от департамента по имунология към института по микробиология на БАН. В България няма друго предложение за ваксина срещу COVID-19. До момента финансирането на препарата е осъществено по пилотен проект за 70 000 евро на институт "Пастьор" в Париж, към който институтът по микробиология на БАН е асоцииран член. Учените ни са подали и проект към фонд "Научни изследвания", но до момента оттам финансиране няма. Договорът, който е за 250 000 лв., не е подписан.
 
 
Петиция в подкрепа на българската ваксина срещу COVID-19 пуснаха в социалните мрежи неправителствени организации. Зад тях застанаха и българи живеещи в чужбина. Те настояват институциите да подкрепят българската наука и усилията на нашите учени за създаване на универсална ваксина срещу COVID-19.
 
България е лидер в производството на ваксини от 1960 г. до момента. Историята започва с доктор Сребра Родопска, която през 1948 година заминава за Париж заедно със съпруга си – специалиста по вътрешни болести проф. Ташо Ташев. Когато се завръща в България, доктор Родопска пренася ваксината нелегално и я адаптира, използвайки московския ваксинален субщам 374А. Създателката на българската БЦЖ ваксина получава признание от световната научна общност по време на първата техническа конференция в Женева през 1956 година, като до момента тази ваксина се смята за най- добрата в света.
 
 
1.Компютърът - Първият електронен, непрограмируем компютър е изобретен от Джон Атанасов - американски физик, математик и електроинженер от български произход. След опити с различните налични по това време сметачни устройства, Атанасов пръв въвежда понятието „аналогов компютър“.
 
2. Принтерът - Дело на българският физик Георги Наджаков;
 
3. Главният конструктор на първия в света транспортен пътнически самолет "Douglas DC-3" е българин. Неговото име е Асен Йорданов;
 
4. Двигателите на лунния модул Орел са разработка на българина Иван (Джон) Ночев;
 
5. Шестият сърдечен тон е открит от д-р Иван Митев през XX век.
 
6. Професор Спартак Хаджиев, основоположник на основите на имунотерапията в света през 1950 г.
 
7. Димитър Пасков, български фармаколог - през 1959 г. открива нивалина - основното лекарство за лечение на детски паралич, спасило милиони деца по света.
 
Тези открития продължават и през 21 век, но се спазва общата тенденция, когато няма реакция от страна на държавата, те да се реализират извън границите на България", обобщават защитниците на българската ваксина.
 

Петицията е подкрепена от сдружение „Велика БолгАриа“, изследователски екип „Руните говорят“, Международната организация на обединените българи, сдружение „Велики българи“, български мотористи „Аспарух 681", фондация „Тракарт“, Българско археологическо дружество „Иван Венедиков" и много други.

 

Подпишете тази петиция...

 

СТАТИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНА И НА ДРУГ, ЗА ТОВА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА Я СПОДЕЛИТЕ
Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашата страница за бърза, достоверна и актуална информация във  Facebook 

Подобни новини

Кипър 1515 Главен редактор

Минималната заплата в Кипър не стига!

Кипър 771 Главен редактор

Офис на СЗО ще бъде открит в Кипър

Кипър 888 Главен редактор

Минимална заплата в Кипър и ЕС

16+
No Internet Connection