16+
29 март
1474 Телефонен номер
bgenelro

Кога еврото заменя лева

19.01.2021 13:53
1031
0
Автор

През 2024 г., най-вероятно в някой трите летни месеца, България ще приеме еврото. Това са очакванията на финансовия министър Кирил Ананиев и управителя на БНБ Димитър Радев.

А за тези, които се чудят какво да правят, експертите са категорични - да не бързат да обръщат левове в евро.

 

Загубите от такива операции, ако например става въпрос за депозит, ще дойдат най-напред от развалянето на договора и след това от курсовите разлики.

 

Опасенията за обменния курс лев-евро вече бяха елиминирани с решение на парламента, че България въвежда евровалутата при сегашния курс.

 

Очаква се най-напред да се започне с постепенно превръщане на заплати, пенсии и други доходи от едната валута в другата.

 

Но при всички случаи ще има дата, от която всеки зает ще получава заплата, пенсия, хонорар в евро. И ако доходът му е бил примерно 2000 лв., ще стане 1020,4 евро.

 

Ще има период, в който левът и еврото ще важат паралелно

 

Причината е, че не е възможно над 21 млрд. лева, колкото в момента са парите в обръщение, да се превърнат автоматично в евро

 

Относно цените опитът на повечето държави, които са минали по този път, показва, че еврото не се отразява на инфлацията.

 

Първоначално има опити за вдигане на цени чрез закръгляне, но това издържа едва няколко седмици.

 

Към края на първия месец се очаква поскъпването, причинено от замяната на лева с евро, да спадне под 1%, а към края на първата година да е под 0,5%

 

От няколко години БНБ определя основния лихвен процент на 0%. Така че чувствително спадане на цената на кредитите не може да се очаква с въвеждането на еврото.

 

При жилищните заеми в еврозоната годишните лихви варират между 1,08 и 5,1% в различните държави. У нас те паднаха и под 3%.

 

Поскъпване на имотите, съвпадащо по време с приемането на еврото, може да дойде от повишеното търсене.

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

Источник: standartnews
СТАТИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНА И НА ДРУГ, ЗА ТОВА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА Я СПОДЕЛИТЕ
Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашата страница за бърза, достоверна и актуална информация във  Facebook 

Подобни новини

Кипър 1515 Главен редактор

Минималната заплата в Кипър не стига!

Кипър 771 Главен редактор

Офис на СЗО ще бъде открит в Кипър

Кипър 888 Главен редактор

Минимална заплата в Кипър и ЕС

16+
No Internet Connection