16+
27 януари
1474 Телефонен номер
bgenelro

Притча за ада и рая

04 април 2018
490
1
Автор

Имало едно време един човек, който живо се интересувал от идеята за ад и рай. Един ден той решил да се обърне към Бог с молба да му покаже какво представлява ада и какво е рая.

Господ се съгласил да изпълни молбата му и го завел до две врати. Отворил първата врата и човекът надникнал вътре. Той видял огромна маса, по средата на която имало голяма тенджера с невероятно вкусно ухаеща супа. Около тенджерата имало хора с дълги лъжици привързани към ръцете им. Лъжиците били привързани по такъв начин, че заради тях хората не можели да си сгъват ръцете. Те изглеждали слаби, болнави, нещастни и постоянно се карали помежду си за вкусната супа. Но тъй като не можели да си сгъват ръцете, хората не можели и да ядат от супата, от която загребвали.
 
– Това е Адът – казал Бог.
 
Тогава той отворил другата врата, за да покаже на човека какво има зад нея. Когато надникнал вътре, човекът видял почти същата гледка. Огромната маса била там, както и голямата тенджера с вкусно ухаеща супа по средата и многото хора с дълги лъжици привързани към ръцете, които не можели да сгъват. Но имало нещо различно. Хората изглеждали много щастливи, много здрави и жизнени. В този момент човекът забелязал, че вместо да се карат и бият за супата те се хранели взаимно. Тогава Господ се обърнал към човека и му казал:
 
– Това е Раят.
 
 
Такава е една от големите истини за живота. Щастието не е в получаването, а в даването, защото колкото повече даваш, толкова повече ти се дава. Това е не само древно знание, но и един от основните съвети на всички съвременни лайфкоучове. Тук няма нищо случайно, защото принципът работи безотказно.
 
„Да правиш и да даваш в бизнеса без да очакваш възвръщаемост от отсрещната страна е може би най-голямата сила, която можеш да приложиш, за да постигнеш успех.“
/Гари Варнейчук/
 
Гари е световноизвестен предприемач, четири пъти най-продаван автор за New York Times и е експерт по продажбите. Той съветва да даваш, но не с идеята да получиш обратно. Давай с чисто и безкористно сърце и светът ще го оцени. Може би не точно тези хора, на които си дал, но със сигурност ще бъдеш възнаграден. Ще се изненадаш колко много получаваш, когато даваш безкористно. А и удоволствието от това да даваш е една от най-големите радости на този свят.
 
Експертът по финанси и забогатяване Робърт Кийосаки също твърди, че за да получаваш повече ти трябва да даваш повече. Но за да получаваш повече пари не е нужно непременно да даваш повече пари. Вместо това можеш да даваш повече стойност на хората чрез твоя продукт или услуга. Това ще се върне при теб, умножено. Задължително!
 
Тони Робинс, популярният лайфкоуч и мултимилионер казва, че „ключът към живота е даването“ и разказва много примери от свой житейски случки, в които е давал безкористно дори малкото, което му е оставало и впоследствие е получавал много много повече.
 
Великият Джим Рон казва същото в един от най-популярните негови цитати: „Даването е по-хубаво от получаването, защото с даването започва процеса на получаване“.
 
 
Същата истина ни споделят и Лес Браун, Дийпак Чопра, Боб Проктър и много други изключително успешни личности на нашето време. Разбира се, ще чуеш някои хора да ти казват точно обратното, но ако обърнеш внимание, ще забележиш, че това са хора, които винаги са били бедни в своя живот. А колкото по-стиснат е човек, толкова по-беден е той. На пръв поглед е парадоксално, но е абсолютна закономерност.
 

Така че си заслужава да се замислиш чий съвет да послушаш – на този, който няма нищо, или на този, който постига много. Защото както разказва притчата за ада и рая, когато даваш на другите, не само ще бъдеш „нахранен“ добре, но и ще бъдеш щастлив!

Отзиви

+1
Николай 25 декември 2020
Това е толкова добре казано, че просто нямам какво да кажа
Цитат | Докладвайте на модератора

Защитен код
Обновяване

СТАТИЯТА МОЖЕ ДА Е ПОЛЕЗНА И НА ДРУГ, ЗА ТОВА ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА Я СПОДЕЛИТЕ
Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашата страница за бърза, достоверна и актуална информация във  Facebook 

Препоръчваме ви още

Цитати и Притчи 203 Модератор

Притча за зверовете в нас

Един ден стар отшелник бил попитан: - Как не ти омръзва да си сам през цялото време? Той отговорил:…
Цитати и Притчи 151 Модератор

Притча за родителите

Учителка помолила децата да напишат съчинение за това, какво биха искали Бог да направи за тях.…
Цитати и Притчи 223 Главен редактор

Когато се почувстваш изгубен

Един ден мъдрецът завел свой ученик в парк, разположен в подножието на горист хълм. В парка имало…
Цитати и Притчи 199 Главен редактор

Притча за най-големите богатства

Един богаташ имал хубава работа, скъпа кола и луксозен апартамент. Веднъж той решил да заведе…
Цитати и Притчи 214 Главен редактор

Сбъднатите желания

Един млад мъж бил безкрайно нещастен от живота, който имал. Не одобрявал тясната си квартира и…
Цитати и Притчи 194 Главен редактор

Притча за Майката

Едно бебе се готвело да се появи на бял свят при родителите си на Земята. За да го подготви за този…
Цитати и Притчи 91 Главен редактор

Притча за бръмбара и пеперудата

Пеперудата и бръмбарът обитавали една и съща горска поляна. Веднъж един човек минавал през гората и…
Цитати и Притчи 85 Главен редактор

Притча за женските сълзи

Малко момченце видяло майка си да ридае и много се разтревожило. Веднага му се приискало да разбере…
Цитати и Притчи 155 Главен редактор

Притча за любовта

В едно село живеел уважаван мъдрец. Той бил известен и извън пределите на своето родно място,…
Цитати и Притчи 168 Главен редактор

Притча за молива

Един дядо пишел нещо на парче хартия със стар и неугледен молив. При него дошла малката му внучка и…
Цитати и Притчи 91 Главен редактор

Момчето и гвоздеите

В едно село живеело момче, което лесно губело самообладание. Често пъти се случвало то да избухва…
Цитати и Притчи 198 Aleksi Aleksandrov

Притча за двамата монаси

Вървели двама будистки монаси по пътека през гората. По едно време стигнали до малка река, която…
16+
No Internet Connection